Pensaments toxics

DEIXA DE PARLAR-TE AIXÍ! COMENÇA A TRACTAR-TE MILLOR

Algún cop t’has parat a escoltar com et parles? A vegades, es tracta d’aspectes que tenim tan automatitzats que no ens els prestem la suficient atenció. No obstant això, la forma en com ens parlem determina part de les nostres emocions, el com ens sentim i també, com actuem.

Aprendre a parlar-te d’una forma adequada serà de vital importància per a establir una millor relació amb un mateix i un major benestar emocional. Vegem una mica més sobre tot això.

NO DEIXIS QUE ELS TEUS PENSAMENTS AUTOMÀTICS ET CONTROLIN!

El pensament automàtic és aquell que, com el seu nom indica, apareix de forma instantània en la nostra ment i difícilment podrem controlar. En moltes ocasions aquests pensaments són simples missatges sense relativa importància, referents a idees que sorgeixen “de sobte” en la nostra ment, ens recorden coses que hem de fer o ens donen feedback sobre el que estem fent, no obstant això, altres vegades poden arribar a ser altament despectius, utilitzant un to inapropiat i resultant tòxics per a la persona, aspecte que els genera un gran malestar. En funció del grau de creença sobre aquests pensaments les nostres emocions posteriors es veuran més o menys condicionades. Per tant, es dedueix que la manera en com interpretem aquest pensament és més important que el pensament en si.

És important conèixer que malgrat no poder controlar el que entra, si podrem treballar sobre el que farem amb ell. Però per a això, serà necessari ser capaços d’enfrontar el pensament o en cas contrari, patirem de forma innecessària.

CONSEQÜÈNCIES DE NO TREBALLAR SOBRE ELS PENSAMENTS TÒXICS

Les conseqüències de no parar atenció a aquest tipus de missatges variaran en funció de la intensitat d’aquest i del grau de creença sobre ell. Algunes de les conseqüències de no actuar sobre això seran: una major hipervigilància o respostes de tipus neurovegetatiu, la qual cosa es tradueix en, major sudoració, dilatació pupil·lar, augment de la freqüència cardíaca i respiratòria, és a dir, un elevat component fisiològic d’ansietat, així com, una major predisposició a un humor de tipus depressiu.

A més seran freqüents els aspectes relacionats amb quadres psicosomàtics com a reaccions cutànies o gastrointestinals, també associats a malestar i estrès, així com possibles alteracions de la son i de l’alimentació i a grans trets dificultats d’autoestima i inseguretat vital. Posar-li remei està a les teves mans.

ESTABLEIX UNA BONA RELACIÓ AMB TU MATEIX

La relació que estableixes amb tu serà de vital importància per a gaudir d’una autoestima adequada. No només et permetrà trivialitzar, les situacions que vius sinó que la manera de sentir-les serà més ajustada i adaptat al teu equilibri emocional.

COM TREBALLAR SOBRE ELS MISSATGES ALTAMENT NOCIUS

Tal com hem comentat, treballar sobre això et permetrà gaudir d’una major seguretat i benestar emocional. Si no saps per on començar podries utilitzar estratègies com:

— Refuta el pensament tòxic: Sotmetent-ho a validesa. I una bona manera és analitzant quines proves a favor i en contra tinc respecte a aquest. Comprovaràs per tu mateix que moltes vegades no tenen la força necessària.

— Reforça’t pels teus assoliments: Ser capaç de reconèixer-te els assoliments que vas adquirint i felicitant-te per això, t’aportarà un feedback positiu fent-te guanyar major seguretat i estima.

Temps fora: Utilitza l’estratègia del temps fora quan la teva ment no et doni treva i estiguis altament fatigat. Sal a caminar, o distreu-te realitzant un altre tipus d’activitats fins que vegis que pots parar-te a analitzar el pensament de forma assossegada.

— Entén que pots cometre errors i que aprens d’això: Fixa’t objectius i reptes i tingues-los sempre presents quan apareguin pensaments disfuncionals.

Recorda que només tu tens el poder de controlar els teus pensaments. No deixis que siguin ells els que et controlen a tu.

Des de Psicologia Giner, t’oferim un espai on poder treballar tot això.

Leave a reply