L’ansietat pot definir-se com una preocupació excessiva que es tradueix en una cadena de pensaments i imatges continus respecte a un perill futur que s’experimenten com aversius i relativament incontrolables. Es diu que la preocupació es descriu bé amb la frase: “Què passaria si..?”
Tots ens preocupem per temes com la salut, els diners, problemes familiars… i de fet, preocupar-se pot tenir una funció adaptativa a l’ajudar a preparar-nos per a situacions problemàtiques i resoldre-les. Però també pot convertir-se en excessiu o desadaptatiu.
Pot arribar un moment en que la persona està preocupada per aquests o molts altres temes, inclús quan hi ha poca o cap raó per preocupar-se. Les preocupacions són persistents presentant-se de forma diària o quasi cada dia i arribant a ser molt difícils de controlar, en aquest moment és quan podem parlar que s’està generant un nivell d’ansietat execessivament elevat.
La persona pot arribar a posar-se molt nerviosa ja que creu que les coses sempre sortiran malament, anticipant moltes vegades situacions conflictives que probablement no tinguin un fonament real.
La persona amb Trastorn d’Ansietat Generalitzada es preocupa per fets que és improbable que succeeixin o que si apareixen són molt més manejables i menys dramàtics del que es creuen.
D’aquesta manera, tendeix a donar voltes al seu cap, es sent incapaç d’obtindre una solució, de prendre decisions, de dur a terme una actuació decisiva i de viure amb relativa tranquil·litat amb les conseqüències. Ans al contrari, solen donar voltes i més voltes a les possibilitats negatives, els errors potencials, i els fracassos i dificultats reals i imaginaris.
Les excessives preocupacions estan associades a simptomatologia tals com inquietud o impaciència, cansar-se o fatigar-se amb facilitat, dificultats de concentració o quedar-se en blanc, tensió muscular i pertorbacions del son.
El tractament que oferim a Psicologia Giner per als problemes d’ansietat conté l’assoliment dels següents objectius terapèutics:
- Reducció del nombre, temps i malestar que provoquen les preocupacions
- Disminució del nombre i malestar que produeix la simptomatologia ansiosa
- Reduir la intolerància a la incertesa i el control respecte els aconteixements futurs
- Disminució del grau d’autoexigència
- Valoració de la necessitat/utilitat de les preocupacions