Què és un sexòleg i en què pot ajudar-nos?

“El coneixement sexual ens farà lliures”
F. Cabell

El món de la psicologia i la sexologia s’ha trobat, històricament, associat a multitud de mites, prejudicis i falses creences, sent en el cas de la segona, la sexologia, encara més pronunciat, estant aquesta, acompanyada de: repressió, dogmatisme i tabús.

“Anar al psicòleg/sexòleg”, ha suposat, en moltes ocasions, un fort estigma social, associant això, a un estat de “bogeria” o bé, reduint-les (totes dues disciplines) a una “qüestió de fe”. Molts d’aquests clixés, encara presents en la nostra societat, ocasionen que algunes persones tinguin fortes resistències a acudir a un professional d’aquest tipus. No obstant això, ambdues, són ciències que han fet grans aportacions a la història de la humanitat, contribuint al coneixement i al benestar de les persones i, aconseguint que, actituds de rebuig, ignorància i sobretot, por, s’anessin modificant, deixant enrere aquesta visió negativa, cap a una concepció, més holística.
Vegem, què és un sexòleg i en què pot ajudar-nos.

 

Dels inicis de la Sexologia a l’actualitat

La Sexologia és la ciència, relativament jove, que s’encarrega d’estudiar el fet sexual en si.

En 1850, Augusto Comte va esmentar el terme per primera vegada.

Som éssers sexuats des que naixem fins que morim. Vivim i expressem la nostra sexualitat a través de les nostres fantasies, creences, pensaments, actituds i rols, que anirem adquirint i modificant, al llarg del nostre cicle vital.

Algunes de les figures més rellevants en la història sexològica són; Freud qui va elaborar les seves pròpies teories sexuals basant-se en l’observació dels seus pacients, Alfred Kinsey un dels pioners, fundador de l’Escala Kinsey que, mesurava el grau d’orientació sexual d’una persona concebent-lo com un contínuum i no, com un aspecte de tipus dicotòmic. Masters and Johnson, considerats pares de la Sexologia, qui, en els anys 60, van revolucionar el panorama sexual amb els seus descobriments sobre la resposta sexual humana i més tard, Helen Kaplan, qui va elaborar una sèrie de recerques sobre les disfuncions sexuals i maneres de tractar-la, tal com les concebem en l’actualitat.

 

El Sexòleg: la seva formació i funcions

Un sexòleg, generalment, és un metge o psicòleg, encara que també existeix personal sanitari que es dedica a això, que, després d’obtenir la seva llicenciatura/grau/carrera universitària realitza l’especialització en sexologia clínica. Aquesta s’obté, a través d’un màster de dos anys de durada.

Alguns dels aspectes que estudia un sexòleg són: Els canvis que experimenta el nostre organisme amb el pas dels anys a nivell fisiològic, anatòmic, psicològic i hormonal, el desenvolupament de la resposta sexual o les diferents etapes que s’experimenten, l’anatomia dels nostres genitals, les diferents maneres d’expressar i/o manifestar la nostra sexualitat, la manera de vincular-nos i desvincular-nos de manera eròtica i afectivament amb els altres i, un llarg etcètera.

Encara que no tota la nostra tasca sigui tractar i prevenir disfuncions sexuals, com: la disfunció erèctil, ejaculació precoç, l’anorgasmia, la falta de desig, fòbies sexuals, aversió al sexe o, els quadres que cursen amb dolor: vaginisme o dispareunia; és una part important del nostre treball. El 90% de les disfuncions són de tipus psicògen, és a dir, emocional. La nostra principal tasca gira entorn de la prevenció i promoció de la salut sexual, amb la finalitat de millorar la qualitat de vida de totes les persones, sent, per tant, l’educació sexual, la base de tot això. Lamentablement, l’educació en afectivitat i sexualitat, no es contempla en els actuals currículums oficials dels centres educatius de la península, depenent aquesta, de subvencions finançats per ajuntaments i considerada formació “extracurricular”.

Els professionals de la sexologia advoquem per una educació sexual de qualitat a les aules, ja que creiem que és absolutament necessària, no sols per a prevenir, sinó també, per a promoure actituds i conductes saludables entorn a la sexualitat i l’afectivitat.

 

Quan acudir a un sexòleg?

— Si necessites rebre informació en sexualitat per personal especialitzat.

— Tens dubtes sobre la teva orientació sexual o et costa assumir-la.

— Has estat abusat sexualment.

— Creus que pots tenir alguna disfunció que t’impedeix viure la teva sexualitat de manera òptima, com: anorgàsmia, disfunció erèctil, ejaculació precoç, falta de desig, dolor en les teves relacions sexuals: disparèunia, vaginisme.

— Creus que estàs enganxat al porno o que ets addicte al sexe.

— Tens algun gust o preferència peculiar (fetitxisme, voyerisme, etc)

— Tu i la teva parella discutiu en excés.

— No trobes parella i estàs bloquejat.

— Has tingut o tens, una relació tòxica.

— Tens dependència emocional.

— Tens una infecció de transmissió sexual.

— Ets o t’han estat, infidel.

— T’estàs plantejant obrir la teva relació.

Com el lector ja haurà pogut comprovar, els motius d’acudir a un sexòleg poden ser molt variats. En el nostre centre de psicologia Giner, disposem de professionals especialitzats en sexologia i teràpia de parella que estaran encantats de poder assessorar-te i, acompanyar-te en el teu procés terapèutic. No dubtis contactar amb nosaltres si el precises!

 

Autora del present artícle: Verónica Vivero, psicòloga i sexòloga de Psicologia Giner. Linkedin

Leave a reply