¿Pateixes ansietat anticipatòria?

Ets dels que tendeixes a avançar-se als esdeveniments tement sempre el pitjor?, Et preocupa i/o inquieta el que podrà passar?, Vius amb malestar els canvis i sols ressaltar més els aspectes negatius de les coses? Si has respost que si a alguna d’aquestes preguntes, probablement estiguis patint el que els professionals de la psicologia coneixem com: ansietat anticipatòria, un tipus d’ansietat elevada que genera gran malestar.

Les persones que viuen constantment així presenten el seu sistema d’alerta sempre activat, sent focus de gran malestar i resultant esgotador, especialment per al principal afectat, però també, per als que l’envolten.  Vegem en què consisteix i com podem aprendre a gestionar-ho i adquirir una major qualitat de vida.

 

L’ansietat anticipatòria

Les respostes d’ansietat són adaptatives, almenys, fins a un cert punt. L’ansietat és l’encarregada de preparar l’organisme per a un possible atac, actuant com a motor d’acció. Es tracta, en moltes ocasions, d’un instint de supervivència. No obstant això, en alguns casos, un elevat nivell de la mateixa resulta altament contraproduent.

L’ansietat anticipatòria és un quadre que cursa amb malestar i que com el seu propi nom indica, consisteix a imaginar i/o preveure esdeveniments futurs catastròfics. La persona viu amb la percepció de perill com un constant en la seva vida, aspecte que li genera un gran malestar.

Són característiques les distorsions cognitives i/o els errors de pensament, que lamentablement, en moltes ocasions, les porta a les conegudes profecies autocomplertes que consisteixen en que, de forma inconscient, la persona provoca que la seva major por passi i això, al seu torn , li reforça encara més el mateix, entrant en dinàmiques que resulten difícils de tallar.

 

¿Com sé si en tinc d’ansietat anticipatòria?

Elevats nivells d’autoexigència tant amb elles mateixes com amb els altres, poca tolerància a la frustració i /o necessitat imperiosa de tenir tot sota control són alguns dels trets característics d’aquestes personalitats. Parlem d’un perfil perfeccionista i amb una gran meticulositat a l’hora de fer les coses.  Amb una visió catastròfica i pessimista el que els porta a ser molt negatius i a presentar possibles trastorn de l’estat d’ànim associats com depressió. A més, presenten una alta inseguretat vital, així com baixa autoestima.

Probablement si et sents identificat amb algun d’aquests trets puguis presentar aquest tipus d’ansietat.

 

Conseqüències de l’ansietat anticipatòria

En el moment de l’aparició de pensaments catastròfics, la persona experimenta simptomatologia ansiosa fisiològica com marejos, nàusees, palpitacions, pensaments ansiògens, cefalees, etc. Aquestes poden anar seguits de problemes associats, com trastorns digestius, somatitzacions, crisi d’ansietat, fins a arribar a l’evitació de moltes situacions vitals per tal de no patir. L’evitació com a mecanisme d’afrontament només té un efecte a curt termini de tipus pal·liatiu, “Si puc evitar en aquell momento, la meva ansietat redueix” però a llarg termini ens trobem amb un major creixement del problema.

Lamentablement les pors només poden solucionar-se exposant-se a ells. Així que la teràpia d’exposició, així com el treball en pensaments catastrofistes, seran la base del treball psicoterapèutic.

Si desitges conèixer algunes eines per a gestionar l’ansietat ancipatoria, et recomanem que llegeixis la continuació d’aquest artícle

 

Creus que pateixes ansietat anticipatòria i necessites ajuda d’un professional, si ho desitges pots demanar visita online:

S'està carregant...
Leave a reply