El Trastorn Obsessiu-Compulsiu (TOC) és un trastorn mental que pot afectar persones de totes les edats, inclosos els adolescents. Saber identificar els símptomes i cercar ajuda professional és fonamental per oferir el suport necessari als joves que pateixen TOC. En aquest article, ens centrarem en el TOC en adolescents, les causes, els símptomes específics i les opcions de tractament disponibles a Sabadell.

Què és el Trastorn Obsessiu-Compulsiu?

El trastorn obsessiu-compulsiu és un trastorn d’ansietat caracteritzat per la presència d’obsessions i compulsions. Les obsessions són pensaments, imatges o impulsos recurrents i persistents que causen malestar o ansietat significativa. D’altra banda, les compulsions són comportaments repetitius que una persona fa en resposta a les obsessions per alleujar el malestar.

 

TOC en adolescents: causes i factors de risc

El TOC pot tenir múltiples causes, i els factors genètics i ambientals tenen un paper important en el seu desenvolupament. Els adolescents que tenen antecedents familiars de TOC tenen més probabilitat de desenvolupar el trastorn. A més, situacions d’estrès, traumes o canvis importants a la vida d’un adolescent poden desencadenar l’aparició del TOC.

 

Símptomes del TOC en adolescents

Els símptomes del TOC en els adolescents poden variar, però en general es divideixen en dues categories: obsessions i compulsions. Les obsessions comunes als adolescents inclouen por a la contaminació, preocupació per l’ordre i la simetria, pensaments violents o sexuals no desitjats, i por de fer mal als altres. Les compulsions, per altra banda, es poden manifestar en forma de rentat excessiu de mans, repetició de rituals, verificació constant i recompte repetitiu.

 

Diagnòstic del TOC en adolescents

El diagnòstic del TOC en adolescents es basa en una avaluació clínica exhaustiva que inclou entrevistes amb l’adolescent i els seus pares, així com l’observació dels símptomes i el seu impacte a la vida diària. És important tenir en compte que els símptomes del TOC poden confondre’s amb altres trastorns, com ara el trastorn d’ansietat generalitzada o el trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat (TDAH).

 

Tractament del TOC en adolescents a Sabadell

Al nostre centre de psicologia de Sabadell, disposem d’opcions de tractament per als adolescents que pateixen TOC. L’objectiu principal del tractament és reduir els símptomes del TOC i millorar la qualitat de vida de l’adolescent. Els enfocaments més comuns utilitzats en el tractament del TOC són la teràpia cognitivoconductual (TCC) i, en alguns casos, la combinació de TCC amb medicació.

La teràpia cognitivoconductual és un dels tractaments més efectius per al TOC en adolescents. La teràpia es basa en la premissa que els pensaments, les emocions i els comportaments estan interrelacionats, i s’enfoca a identificar i canviar els patrons de pensament i comportament disfuncionals associats amb el trastorn. Al nostre centre de Sabadell, hi ha professionals de la salut mental altament capacitats que ofereixen Teràpia Congnitiu Conductual especialitzada en adolescents amb TOC.

La teràpia cognitivoconductual es divideix en dos components principals: la teràpia d’exposició i prevenció de resposta (EPR) i la reestructuració cognitiva. La teràpia d’exposició implica exposar gradualment l’adolescent a les situacions o estímuls que desencadenen les seves obsessions, permetent que l’ansietat disminueixi naturalment sense fer les compulsions. La prevenció de resposta implica resistir o abstenir-se de fer les compulsions que sorgeixen en resposta a les obsessions. La reestructuració cognitiva se centra a identificar i canviar els patrons de pensament distorsionats o irracionals associats amb el TOC.

En alguns casos, es pot considerar lús de medicació per tractar el TOC en adolescents. Els inhibidors selectius de la recaptació de serotonina (ISRS) són els medicaments més comunament receptats per al TOC. És important destacar que la medicació ha de ser prescrita i supervisada per un metge especialitzat com un psiquiatre.

 

Importància del suport familiar i escolar

El suport familiar i escolar és essencial per a lèxit del tractament del TOC en adolescents. Els pares i cuidadors tenen un paper fonamental en la comprensió i el maneig del trastorn. És important que els pares s’eduquin sobre el TOC, aprenguin a reconèixer els símptomes i entenguin com poden donar suport al fill o filla adolescent durant el tractament.

A l’àmbit escolar, és fonamental que els professors i personal educatiu estiguin informats sobre el TOC. L’educació sobre el trastorn pot ajudar els professors a comprendre les necessitats específiques de l’adolescent ia oferir ajustaments i adaptacions necessàries a l’entorn escolar.

 

Conclusió:

El Trastorn Obsessiu-Compulsiu pot tenir un impacte significatiu a la vida dels adolescents, però amb un diagnòstic d’hora i un tractament adequat, és possible aconseguir una millor qualitat de vida. Al nostre centre de Sabadell, disposem de recursos i professionals capacitats que ofereixen teràpia cognitivoconductual especialitzada en el TOC en adolescents. A més a més, la combinació de la teràpia amb medicació pot ser una opció en casos específics. El suport familiar i escolar exerceix un paper vital en el procés de tractament i recuperació. Si sospites que un adolescent que coneixes podria estar experimentant TOC, no dubtis a contactar amb nosaltres. Com més aviat s’intervingui, més ràpid podran trobar alleugeriment i recuperació.

psicologa toc sabadell

ELISABETH TURU

Psicòloga Sanitaria

Especialitzada en TOC

Linkedin

Sol·licita visita online

S'està carregant...